fbpx

Facebook

Instagram

42 70 23 70

Send mail

Book online

Stress, udbrændthed og omsorgstræthed

Stress, udbrændthed og omsorgstræthed

Stress, omsorgstræthed eller udbrændthed er en belastningstilstand, som både kan være psykisk og fysisk. Belastningstilstanden opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, du har – eller oplever, at du har.
Det er, når du har været stærk i alt for lang tid, og det er kroppens måde at bede om en ”time out”.

Symptomer på stress, udbrændthed og omsorgstræthed

Har du følelsen af, at

  • du ikke helt slår til i det, du gør
  • du bliver svigtet og må gøre alting selv
  • du har svært ved at slippe de opgaver, som du overlader til andre
  • du skal have styr på alt og taget ofte ansvaret for andres ve og vel
  • det hele er nyttesløst og håbløst
  • være udbrændt, træt og med manglende energi

Du mærker kroppens fysiske symptomer ved, at du ofte har

  • hovedpine
  • hjertebanken
  • manglende eller øget appetit
  • svedeture
  • diarré eller hård mave

Du mærker de psykiske symptomer som

  • en træthed, som ikke forsvinder ved at sove
  • søvnproblemer
  • utålmodig
  • hukommelsesbesvær
  • koncentrationsbesvær
  • en uforklarlig angst
  • anspændthed
  • ulyst
  • depression

Har du nogle af disse symptomer, at det på tide at du stopper op og finder ud af grunden til, at du det som du har det.
Læs blogindlægget Hvorfor oplever jeg gentagen stress?

Oplever du stress, udbrændthed eller omsorgstræthed?

Har du nogensinde ignoreret din krops signaler eller udskudt at tage vare på dig selv, indtil du havde mere tid? Selvom du bruger weekender og ferier til at genoplade, synes det ikke længere at være tilstrækkeligt.

Måske tror du, at det er normalt for dig at føle dig på denne måde, eller måske har du bemærket, at din familie også har lignende udfordringer, fordi dine forældre oplever det på samme måde.

Selvom du har forsøgt alt for at forbedre din tilstand, vender symptomerne tilbage igen og igen. Du har accepteret, at dette er den måde, du er, uden at indse, at årsagen til disse symptomer faktisk kan løses.

Når du oplever stress, udbrændthed eller omsorgstræthed, skyldes det ofte, at du ubevidst bliver trukket tilbage til følelsen af ikke at være tilstrækkelig eller god nok. Den negative overbevisning ‘Jeg er ikke god nok’ har sin rod i en ubehagelig situation fra din fortid, hvor du følte dig magtesløs. For at undgå dette ubehag traf du en beslutning, måske at ‘jeg skal have kontrol over alt’ eller ‘jeg skal være den pæne pige/dreng og sige ja til alt’. Denne beslutning forfølger dig på det ubevidste plan og fører dig ofte til situationer, hvor du bliver trigget tilbage til den negative følelse. Det er denne negative følelse, der sætter sig til stress.

Omsorgstræthed

Oplever du følelsesmæssig udmattelse i dit arbejde med mennesker? I dit arbejde bliver du konstant konfronteret med andres følelser, som du nemt ender med at påtage dig. Med tiden begynder du at undgå visse opgaver, da de virker overvældende. Du kan ikke overskue at gå på arbejde, og du trækker dig væk fra visse borgere eller taler negativt om dem.

Du har en vedvarende følelse af, at du ikke lever op til forventningerne i dit arbejde. Du betragter dig selv som en dårlig hjælper, og alt virker meningsløst. Du bliver ofte vred og irriteret, og denne vrede retter sig mod alt og alle, inklusive dig selv.

Der er en grund til, at du har valgt et job som omsorgsperson, og det er, fordi du er virkelig god til at give omsorg. For at løse dit problem skal du vende tilbage til det tidspunkt, hvor du udviklede overbevisningen om, at det er vigtigt at give omsorg.

Læs blogindlægget Omsorgstræthed hvor det er beskrevet mere uddybende.
I denne artikel om omsorgstræthed kan du læse mere om fænomenet.

Stress udløst af negative tanker

”95% af vores sygdomme stammer fra stress og 100% af stress er udløst af vores negative overbevisninger.” citerer cellebiolog Bruce Lipton, Phd.

Hvordan kan negative overbevisninger føre til stress?

Måden, du reagerer på, når du forsøger at undgå en situation, du frygter, er en form for mestring. Det kan manifestere sig som:

  • Du har svært ved at forlade arbejdet, før dit skrivebord er ryddet op.
  • Du trækker dig tilbage fra større forsamlinger.
  • Du isolerer dig selv, fordi det føles ubehageligt at gå ud.
  • Du sørger for, at alle omkring dig har det godt.
  • Du tilbyder din hjælp, selvom du måske ikke har tid.
  • Du bruger meget tid på at holde dit hjem rent.

Disse måder at mestre stress på stammer fra en beslutning, du tog (ubevidst), for at undgå dine negative overbevisninger. For eksempel, hvis din mor bliver vred, og du tror, det er din skyld på grund af uorden i stuen (dette er en overbevisning), kan det være ubehageligt at håndtere hendes vrede. For at undgå hendes vrede beslutter du at sørge for, at der altid er ryddet op (dette er beslutningen). Denne beslutning følger dig på det ubevidste plan, fordi kroppen husker alt. Derfor sørger du altid for, at der er ryddet op omkring dig for at undgå at udløse andres vrede.”

Stress og sorg

Har du oplevet sorg, og har din reaktion medført en psykisk belastning og øget stressniveau, som over tid forværres?
Vi kan ikke ændre på det, der er sket, men med EFT-tapping kan du opnå mere ro i dit nervesystem, hvilket kan gøre det lettere at komme igennem sorgprocessen.

Stress påvirker dine knogler

Dette er titlen på en artikel skrevet af Jens-Erik Beck Jensen, overlæge på Osteoporoseenheden, Amager og Hvidovre Hospital. Han fortæller om et dansk studie, hvor man har fundet en øget risiko for knoglebrud på 70% blandt patienter med posttraumatisk stresssyndrom. Et andet dansk studie har vist, at personer med stress havde en 37% øget risiko for knoglebrud sammenlignet med personer uden stress, i løbet af en femårig periode. Alle studier involverede klassiske osteoporotiske brud på rygsøjlen, underarmen, overarmen og hoften.

Stress nedsætter knoglemassen og medfører en øget risiko for udvikling af osteoporose (knogleskørhed) og knoglebrud.
Stresshormoner hæmmer de knogleopbyggende celler og aktiverer de knoglenedbrydende celler.

Læs hele artiklen Stress påvirker dine knogler

Min personlige erfaring med stress:

Jeg har personligt oplevet, hvordan stress kan påvirke kroppen. Jeg var ikke klar over, at den måde, jeg havde det på, var min krops måde at signalere, at jeg skulle stoppe op. Desværre arbejdede jeg endnu hårdere, når stressen ramte mig.

Jeg havde en grundlæggende følelse af ikke at være god nok, og at det, jeg gjorde, aldrig var tilstrækkeligt. Jeg kunne ikke slappe af og var konstant i bevægelse. Jeg var træt helt ind i knoglerne, men sov dårligt. Min tålmodighed var ikke-eksisterende, og jeg blev hurtig vred. Situationen forværredes, da jeg fik børn, hus og have. Jeg stillede meget høje krav til mig selv på arbejdet og følte, at mine præstationer aldrig var tilfredsstillende.

Kraftige migræneanfald var næsten det eneste, der kunne få mig til at tage en pause – så dem fik jeg desværre ofte.
Senere fik jeg diagnosen knogleskørhed, og det giver mening ud fra et METAsundheds-perspektiv, som er et analyseværktøj til at forstå, hvad kroppen prøver at kommunikere med vores smerter og sygdomme. Når det handler om knoglerne, relaterer det sig ofte til en af de store konflikter med selvnedvurdering.

Vejen til at slippe dit ubehag

  1. Situation: en oplevelse som har været uventet, dramatisk, du har været tryg, kunne ikke gøre noget og blev handlingslammet/stivnede. Ofte før 6-års alderen og på det ubevidste plan. Se METAsundhed
  2. Den negativ overbevisning blev dannet: F.eks. ”Jeg er ikke god nok”, ”Det er min skyld”
  3. For at undgå ubehaget, blev der taget en beslutning: ”Jeg skal sørge for at alle har det godt”
  4. Denne beslutning satte sig i kroppen og den negative følelse bliver aktiveret hver gang man står i situationer hvor ”Jeg skal sørge for at alle har det godt” eller lignede situationer.
  5. Afmagt ved at man overskrider sine grænser ved at men overhører kroppens signaler kan føre til: Stress, omsorgstræthed eller udbrændthed
  6. Løsning: Følelsesforløsende traumeterapi hvor vi trin for trin går tilbage til hvor din negative overbevisning blev skabt, du vil få en ny forståelse af situationen og derved en ny overbevisning. Det er her forløsningen/transformationen sker. Læs mere under Traumeterapi

Kort og godt – Vi skal slukke for kontakten til dit ubehag

Få energien, overskuddet og glæden tilbage i dit liv med følelsesforløsende traumeterapi, ved at finde tilbage til årsagen til dine symptomer og ubehag, og slip det en gang for alle.

Har du stress, udbrændthed, omsorgstræthed eller symptomer på det? Tøv ikke med at kontakte mig til en uforpligtende samtale.