fbpx

Facebook

Instagram

42 70 23 70

Send mail

Book online

Angst

Angst

Kender du følelsen af pludselig at få hjertebanken, svedige hænder eller koldsved, du føler dig lammet, svært ved at trække vejret? Dine tanker kører på højtryk, og dit fokus er på om du kan finde en vej væk.
Alle dine sanser skærpes, så du ser og hører alt omkring dig, måske reagerer du også på dufte eller berøring.

Hvornår og hvordan opstår angst

Angsten er opstået som en mestring for at beskytte dig. Din krop husker en tidligere situation og de følelser, der var forbundet med den, og den forsøger at forhindre dig i at opleve den igen. Dette kan være en konkret begivenhed, som du husker, eller det kan være en situation, der ligger i ubevidst i din krop.

Akut angst er i sin kerne din krops naturlige måde at reagere på det ukendte. Angsten sørger for, at du reagerer hurtigt og instinktivt, og den giver dig evnen til at flygte eller forsvare dig, når du føler dig truet.

Problemet opstår, når angsten begynder at påvirke dit liv og din dagligdag. Dette sker typisk efter langvarig overdreven bekymring om aspekter af livet, enten baseret på virkelige begivenheder eller forestillinger. Du ved ikke længere, hvornår du kan slappe af, og hvornår det er nødvendigt at bekymre sig, være på vagt eller føle angst.
Nogle klienter fortæller, at de er angst for angsten.

Der ligger ofte et traume bag angsten, enten bevidst eller ubevidst. Disse oplevelser opstår ofte før du fyldte 6 eller 7 år, og nogle gange kan de stamme fra tidligere generationer.

Et traume kan opstå, når du befinder dig i en situation, hvor:

 • Du føler dig tryg, og alle celler i din krop er afslappede.
 • Noget uventet sker, som du ikke er forberedt på.
 • Du hverken kan kæmpe imod eller flygte, da der ikke er nogen til at hjælpe dig.
 • Din krop stivner, og du oplever et “frossent øjeblik.”

Når din krop stivner og går i frys, bliver energien eller ubehaget fastlåst. For at forløse årsagen og slippe ubehaget i forbindelse med traumet, er det nødvendigt at vende tilbage til det frosne øjeblik og løse det.

Det er en proces, der kræver dyb opmærksomhed og arbejde med dig selv, men ved at forløse det frosne øjeblik kan du gradvist frigøre den fastlåste energi og begynde at hele traumet. Dette kan give dig mulighed for at genvinde din følelse af balance og ro i dit liv.

Læs mere om angst på Bedre Psykiatri og Sundhed.dk

Eksempler på oplevelser, der kan udløse angst:

“Du er ude og handle med din mor. Instinktivt griber du hendes hånd, men opdager pludselig, at det er en fremmed, du holder i hånden.”
Dette kan udløse angst, når du mister overblikket.

“Du hjælper med at dække bord. En tallerken glider ud af dine hænder og går i stykker. Din far reagerer med vrede og skælder dig ud.”
Personer, der råber, kan aktivere din angst.

“Du ser din far falde om i kramper, og du kan tydeligt mærke på din mors reaktion, at det er en alvorlig situation. Din far bliver hentet af en ambulance. Voksne omkring dig giver dig ingen forklaring på, hvad der er sket, eller hvad der vil ske.”
Dette kan udløse angst for sygdom.

“Du er sammen med din mor, og hun får øje på en edderkop. Hendes reaktion er at skrige og flygte ud af rummet.”
Selvom du ikke nødvendigvis har haft en ubehagelig oplevelse med edderkopper, har du gennem din mor lært, at de er farlige. Dette kan aktivere din angst. Læs mere under allergier og fobier.

Angst og stress

Alle negative overbevisninger og beslutninger er forsøg på at mestre og undgå traumer samt ubehagelige oplevelser. Du kan have overbevisningen om, at du ikke kan håndtere en given situation, og du træffer ubevidst beslutninger om at være pligtopfyldende og arbejde mere for at undgå lignende situationer. Dette sker på en ubevidst måde, men din krop arbejder intensivt for at forhindre, at du ender i en lignende situation igen. Med andre ord er du ubevidst styret af angst.

Et eksempel på en ganske almindelig hverdagssituation, der er påvirket af angst:

“Du er på arbejde, og du føler, at dine arbejdsopgaver er for overvældende. Du har en fornemmelse af, at du ikke har tilstrækkelig tid til at opfylde de forventninger, du tror, der er til dig. Du lægger ekstra kræfter i arbejdet, har svært ved at forlade arbejdspladsen til tiden eller tager arbejdet med hjem. Som følge heraf begynder du at opleve symptomer på stress. Du kan ikke koncentrere dig, og din nattesøvn bliver forstyrret.”

Det er vigtigt at anerkende og forstå, hvordan angst og stress kan påvirke vores hverdagssituationer og træffe beslutninger. Gennem bevidsthed og bearbejdning kan man arbejde på at håndtere disse reaktioner mere hensigtsmæssigt og skabe en mere balanceret tilgang til livet.

Din krop i en vedvarende og konstant stresstilstand

Angsten fører til, at din krop befinder sig i en vedvarende og konstant tilstand af stress. I de situationer, hvor kroppen går i frys og man føler sig handlingslammet, er der ofte en dyb følelse af skyld og skam forbundet med ikke at have handlet.

Slip din angst uden eksponering

Følelsesforløsende traumeterapi er en unik måde at frigøre dig fra din angst uden at skulle udsættes for det, der udløser den. Med traumeterapi får du mulighed for at opleve, at der konstant er fokus på at berolige dit nervesystem under sessionen. Hvis dette ikke er tilfældet, standser vi op og fortsætter først, når du er klar igen.

I denne proces skal du vende tilbage til årsagen til dit traume, som har udløst angsten. Du tænker måske, at du ikke kan huske, hvad du skal gå tilbage til, men din krop har erindringen. Derfor er det vigtigt at skabe ro i dit nervesystem, så din krop tør udforske det frosne øjeblik.

Ved at anvende denne tilgang kan du gradvist løsne angsten og dens forbindelse til tidligere traumatiske begivenheder. Dette kan hjælpe dig med at finde en følelsesmæssig balance og genvinde roen i dit liv.

Sådan foregår en session

 • Du sidder på en stol ved siden af mig eller hjemme hos dig selv (online), alt efter hvad der føles behageligt for dig.
 • Jeg stiller spørgsmål om dig og dine udfordringer for at kunne sammensætte det helt rigtige behandlingsforløb til dig.
 • Under en EFT Matrix Reimprinting-session sidder du med lukkede øjne, hvis det er ubehageligt for dig, kan du have øjnene åbne.
 • Både før, under og efter sessionen er der konstant fokus på at berolige dit nervesystem. Vi standser op og udfører EFT-tapperunder, indtil du er klar til at fortsætte. Under en EFT-tapperunde tapper jeg blidt på bestemte punkter på hovedet og hænder.
 • Forløbet sker i dit tempo – du kan altid stoppe op undervejs i sessionen.
 • Jeg guider dig igennem hele sessionen og sætter ord på, hvad det er, jeg gør. For eksempel inden jeg påbegynder tapperunden.
 • Der er ingen præstationskrav – du skal bare være dig selv.
 • Jeg følger konstant dine ord og handlinger, da det er vigtigt at følge din oplevelse, som er omdrejningspunktet i sessionen.
 • Du vil blive introduceret til energiøvelser, som kan støtte din proces.
 • Det er essentielt, at dit nervesystem er i ro, inden sessionen afsluttes.
 • Efter sessionen er du altid velkommen til at kontakte mig, hvis du oplever en reaktion.

 

Du er hjertelig velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale.