fbpx

Facebook

Instagram

42 70 23 70

Send mail

Book online

Overbevisninger og beslutninger

Hvem styrer dit liv?

Du tænker måske, at det gør du selv, eller måske er det din økonomi, børnene, chefen og alt muligt andet. Det er til dels også rigtigt, men i bund og grund er det dit ubevidste sind, som styrer dit liv, fordi din underbevidsthed styrer dine overbevisninger. Ved at slippe dine negative overbevisninger vil du opleve større glæde, frihed og ro i dit liv.

Jeg har selv været fastlåst i gamle overbevisninger, som gjorde, at jeg ubevidst brugte energi på at passe ind. Det har ændret mit liv, at jeg har fået ryddet op i alle mine negative overbevisninger, så jeg nu virkelig er glad, er i ro, og lader mig på samme måde påvirke af situationer, som før ville have fået mig til at føle, at jeg ikke var god nok, dygtig nok osv.”

Hvordan kan overbevisninger og beslutninger påvirke dit liv?

Overbevisninger er ubevidste programmer, der ligger i din underbevidsthed og påvirker dig i dit liv. Din underbevidsthed styrer 95% af dine reaktioner og handlemønstre og er en integreret del af den måde, du ser verden på.

Din partners kommentar får dig til at føle dig forkert eller eksplodere i vrede. Du bliver irriteret, når en bestemt kollega træder ind ad døren. Du er bange for edderkopper, du har allergi over for katte, og du har svært ved at sige, hvad du har på hjertet, til personalemøder eller svært ved at sige fra over for din leder.

Det, disse eksempler har tilfælles, er, at du ubevidst bliver trigget ind til en negativ følelse, som påvirker dig i at være dig selv 100%, hvor du har overskud og ro i kroppen = din krop er i stress.

For at undgå det ubehag ved disse negative følelser og begrænsende overbevisninger, traf du en beslutning som f.eks., at du trækker dig, du siger ikke fra, du har styr på tingene/kontrol, det er ryddet op, du har allergi osv.

En beslutning er din måde at mestre at undgå det, du frygter, som f.eks. at blive gjort forkert, svigtet, være ensom, være dum, ikke være god nok.

Lavt selvværd giver ofte et reaktionsmønster, hvor du ikke siger fra, hvis andre ikke behandler dig ordentligt.

Overbevisninger

Kan du nikke genkendende til nogle af disse overbevisninger?

  • Jeg er ikke værd at elske; jeg er ikke god nok
  • Jeg er for tyk; jeg er for tynd
  • Jeg er for genert; jeg bliver let skræmt
  • Jeg kan ikke kontrollere mine følelser; jeg bliver let irriteret; jeg er utålmodig
  • Jeg er for dum til det; jeg kan ikke finde ud af det; jeg tør ikke, det jeg siger lyder du

Hvordan overbevisninger opstår

Overbevisninger dannes tidligt i livet, ofte mellem 0-7 år. Nogle skabes endda i fostertilstanden samt i de første måneder, da du som baby deler energi med din mor og opfatter således de overbevisninger, din mor har. Det er din måde at forberede dig på det kommende liv. Faderen fornemmes også af babyen, så han har også indvirkning. Du tager ubevidste handlemønstre og begrænsede overbevisninger på dig ud fra de oplevelser, du har, ofte der, hvor du er. Din krop suger til sig for at du skal lære at begå dig og overleve det miljø, du er født ind i. Dine forældre, søskende og andre personer omkring dig i barndommen påvirker dit liv og præger din opfattelse af verden og dig selv.

De kan også opstå på baggrund af et traume, ofte hverdagstraumer, hvor du er blevet gjort forkert.

For eksempel: ”Du er 3 år og leger på gulvet. Mor kommer pludselig ind og ser alt det rod, du har lavet, og hun skælder ud. Du bliver bange og stivner/får ikke sagt fra.”

Negative og positive overbevisninger

Overbevisninger er de programmer, du har fået lagt ind som barn, hvor nogle er positive, og andre er negative. De positive overbevisninger får dig til at se optimistisk på en situation, hvorimod de negative overbevisninger dannes i det øjeblik, hvor du er blevet gjort forkert, nedgjort, skældt ud og får dig til at se negativt på en situation.

Når du har oplevet en situation, som har været helt afslappet og rolig (leger på gulvet), pludselig sker der noget uventet, dramatisk (mor skælder ud) samtidig med, at du ikke kunne gøre noget (hverken flygte eller kæmpe, da din krop gik i chok/stivnede). I sådan en traumatisk situation kan du danne overbevisninger som f.eks. ”Det er min skyld, mor er vred” og ud fra den træffe beslutningen ”Jeg må sørge for, at der er ryddet op” der er ubevidste, men som kroppen gør alt for at undgå, at det skal gentage sig (mors vrede).

Overbevisninger kan være resultatet af traumatiske oplevelser

Det menes, at 95% af vores traumatiske oplevelser er gemt på det ubevidste plan, hvilket betyder, at vi ikke nødvendigvis kan huske de specifikke hændelser, der var traumatiske, men de har stadig sat sig i vores krop.

Disse ubevidste overbevisninger og beslutninger bliver en integreret del af din væremåde, og det er muligt, at du ikke tænker særlig meget over dem, fordi de har været en del af din i lang tid.

For eksempel kan du være perfektionistisk på grund af behovet for orden. Hvis tingene ikke er ordentligt og ryddet op, kan du føle ubehag og have en frygt for, at andre vil tænke dårligt om dig. Det sker, fordi du ubevidst forsøger at undgå at vække “mors vrede” igen. Jo flere lignende oplevelser man har haft, desto mere stresset kan du blive over at skulle opretholde orden både på arbejde og i familien. Kroppen bliver belastet af langvarig stress, og det kan føre til forskellige former for sygdom.

Skab det liv du ønsker

Dine tanker og følelser påvirker dit fysiske helbred. For at undgå at du bliver syg og/eller kommer til at døje med spændinger og smerter, er det vigtigt, at du får ændret de negative overbevisninger, som underbevidstheden afspiller automatisk 24/7.

Meget af det, du oplever gennem livet, giver dig mulighed for at opleve hele dit følelsesregister. Hvordan du lader dig påvirke afhænger af, hvilke tidligere oplevelser du har haft, hvor du har dannet overbevisninger, som du nu ser verden ud fra.

For at skabe det liv, du virkelig ønsker, er det nødvendigt at blive bevidst om de overbevisninger, du har, og give slip på dem, som ikke længere gør noget godt for dig. Du kan begynde med at rense ud i de overbevisninger, du ikke ønsker at videreføre til dine egne børn. Den bedste start for en baby er, at forældrene renser ud i de overbevisninger, de ikke ønsker at give videre.

Traumeterapi er mere end symptombehandling; det er med til at ændre dine ubevidste handlemønstre/dine negative overbevisninger ved at komme tilbage til oplevelsen, hvor du dannede overbevisningen. Det er en metode til at forløse de traumatiske oplevelser og overbevisninger, der har formet dit liv, og dermed finde nøglen til at skabe en mere sund og bevidst fremtid.

 

”Dine overbevisninger er en magnet der skaber din virkelighed” – Dr.Joe Dispenza

 

Hvis du er nysgerrig på dine overbevisninger, er du hjerteligt velkommen til at kontakte traumeterapeut Anna Mette Strøm Dahl for en uforpligtende samtale.

Overbevisninger og beslutninger
Traumeterapeut Anna Mette - Hjælper dig med at slippe angst, omsorgstræthed, stress og smerter
Om Anna Mette Strøm Dahl

Indlægget er skrevet af traumeterapeut Anna Mette Strøm Dahl, som specialiserer sig i følelsesforløsende traumeterapi. Hun har tidligere arbejdet i næsten 20 år som ergoterapeut inden for voksenpsykiatrien, både inden for social- og sygehuspsykiatrien. I løbet af denne tid har hun sideløbende uddannet sig som traumeterapeut. I dag har hun sin egen klinik, hvor hun modtager klienter både fysisk og online. Derudover afholder hun kurser i EFT.

Felt